Flygande Jakob

Igår på påskaftonen var jag hos mamma och åt Flygande Jabob, det har jag inte ätit sedan slutet av 80-telet. Mamma har aldrig ätit det, för hon gillar inte banan i maten och det gör inte heller jag, så det uteslöt vi. Mammas Jakob blev lite annorlunda för jag har inte för mig att det var svamp i när jag åt det och sedan använde hon Thai hot chilisås om jag minns rätt. Creme Fraiche är det vanligt i? Jag vet att det skall vara grädde men fraiche?
Mamma var snäll och lämnad en del till mig utan svamp för att jag har svårt att äta det :)

4 portioner

1 stekt eller grillad kyckling
1 paket bacon á 150 g
200 g färska skivade champinjoner eller skivade på burk
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
½ dl chilisås eller ketchup
2 bananer
½ dl saltade jordnötter

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela kycklingen och bena ur och skär köttet i mindre bitar, lägg det på ett ugnssäkert fat. Strimla och fräs baconet i en stekpanna på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva och bryn svampen lätt.
Vispa samman grädde, creme fraiche och chilisås eller ketchup. Häll gräddblandningen över kycklingen, fördela skivad banan, svamp och bacon ovanpå. Gratinera i 15-20 minuter. Strö på jordnötter när halva tiden har gått.

Servera med ris och en blandsallad.
Välkommen tillbaka till 80-talet
Smaklig Måltid!
Kyckling | Kyckling, Retro, Ris | | Kommentera |

Kassler med ananas i ugn

Idag blev det att göra något åt en bit kassler på ett kilo som jag köpte när det var billigt. Har hittat ett kassler recept som jag hittat som jag passade på att testa.
Jag tog inte all kassler till en maträtt utan jag gjorde ett annat kassler recept som ni hittar här. Bara ett problem var att chayennepepparn var slut. Så det fick bli en annan peppar i istället, men det skall nog funka, får se hur det smakar för att det bli matlåda imorgon.

Nu är jag gastric bypass opererad så jag delade maten i mindre bitar så det passar mig men annars skall det vara hela ananas ringar. Något jag skall fundera på om jag gör om receptet är att ha vitlök i. Ville ha lite smak i det eller kanske testa med Sambal Oelek istället för att ha tomatpuré.

ca 800 g kassler
1 stor burk konserv ananas i ringar
3 dl grädde eller matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
1 dl chilisås
2 msk tomatpuré
salt
peppar
riven ost

Sätt ugnen på 250 grader.
Skär kasslern i 1 cm tjocka skivor. Varva dem med ananasskivor i en ugnfast form.
Blanda grädde, creme fraiche, chilisås, tomatpuré, salt och peppar. Häll över kasslern och toppa med riven ost.
Gratinera i ca 15 minuter, eller tills osten fått fin färg.

Servera med ris och sallad.
Jag plockade fram skärmaskinen för att få fina skivor, jag tog mindre en 1 cm skivor.
Så det blev en hög med kassler.
Jag tog inte 800 g till för jag hade ingen större form och passade på att göra en annan rätt som jag länkade i början av detta inlägg.

Smaklig måltid!
Kramizz
Kassler | Kassler | | Kommentera |

Kyckling med sötsur sås - Slow Cooker

Nu är det på tiden att testa min nya Crock-pot. Det blev ingen billig handling för det var en hel del ingredienser jag inte har hemma.
Sen vart man inte lite osäker på den del saker eftersom det är ingredienser jag inte har hemma. Det står i receptet att det skall vara brunt socker, jag hittade bara farin socker och hoppas att det nu är rätt.
Vit vinäger, där hittade jag bara vitvinsvinäger.
Osötad soja, VAR HITTAR MAN DET? jag hittade ingen soja som var osötad, har ni gjort det?
Jag hittade en japansk soja som var lågsaltad, jag hade inget annat val än att ta den.
Sedan det med citron/lime soda, vad skall man hitta det? jag tog en vanlig citrondricka för det var allt jag hittade i den butik jag var i.

Nu åt jag inte detta till middag eftersom grytan var klar efter kl 20 så det får bli matlåda i morgon men jag smakade lite på det, kycklingen var mör och inte torr och såsen den var söt, skulle vilja ha mer syra i den för att få det sura i den sötsura såden.
Inget för gastric bypass opererade som inte tål sött och socker, nu klarar jag av det och kan äta detta och det är inget som jag kommer göra ofta, men kul att testa.
Bild från min lilla matlåda.

Portioner: 6
Tillagning: 6-7 timmar

1 kg (6 filéer) kyckling
0,6 dl soja (utan salt)
1,2dl brunt socker
6 vitlöksklyftor, pressade
1,2dl vit vinäger
2 msk majsstärkelse
0,6 dl citron/lime soda
Salt och peppar

Lägg kycklingen i grytan, salta och peppra.
Rör ihop de andra ingredienserna förutom majsstärkelsen. Häll det sedan över kycklingen.
Koka på låg värme i 6 timmar.
Häll över såsen i en kastrull. Blanda majsstärkelsen med 2 msk vatten och häll i såsen. Låt den koka tills den tjocknat, ca 3 min.
Häll såsen över kycklingen och servera.

Jag tog färsk kyckling som var tvådelad.
Då har man hält på såsen, man kan tycka det är mycket med 6 vitlöksklyftor men jag känner inte vitlöksmak i såsen.
Sen är det bara att sätta på timern och på lågvärme så får det koka ihop sig i grytan.
Spännande och se vad som händer, man blev lite osäker för det tog sin stund innan man såg lite bubblor och att det kokade lätt, men nu vet man det till nästa gång man anväder den.
Sedan var det att fiska upp kycklingen.
Jag valde att sila såsen men det stod inget att man skulle göra det, sedan i med majsstärkelsen så det blev tjockare sås.

Får se vad man vågar sig på att testa nästa gång.

Receptet kommer från CrockPot.se

CrockPot, Kyckling, Långkok | CrockPot, Kyckling, Långkok | | En kommentar |
Upp