Små Thekakor

Bakning är något som jag vill göra mer, så inöpte en ny köksassistent inför hösten. Så det fösta som skall bakas i den är Thekakor till mamma.

Mamma läste och jag fixade och kavlade.
Det blev väl inte riktigt som vi hade tänkt. Det är inget fel på maskinen utan det är nog mer det mänskliga.

Vi hade inte ett bra runt mått som gjorde kakorna runda, jag använde ett glas som var 8 cm som tyvärr inte var tillräckligt tunt så det var lite svårt att få till dem.
I receptet står det att det är ca 12 men vi fick ut mycker mer.

Thekakor

ca 12 st

50 g jäst
75 g smör
2½ dl mjölk, 3%
2½ dl vatten
1 ägg
3 msk strösocker
ca 13 dl vetemjöl
2 tsk salt

Smula ner jästen i en bunke, gärna en köksmaskin.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och vatten och värm till 37 grader. Häll i blandningen i bunken och blanda till jästen löst upp.

Tillsätt ägg, socker och hälften av mjölet. Blanda ner mjölet lite i taget och saltet och kör i 10-15 minuter i maskin, för hand den dubbla tiden. Degen skall vara lite kladdig men hanterbar.

Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till 1 cm tjock platta.Stansa ut rundlar ur degen, ca 8 cm i diameter och lägg dem luftigt på två plåtar med bakplåtspapper. Kavla ut restdegen och stansa ut fler tills degen är slut. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader (över och undervärme)

Nagga thekakorna lätt med en gaffel och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter, eller tills de har fått fin gyllenbrun färg.

Receptet kommer från Camilla Hamid.
Här ser man hur olika stora de blev, lade alla på en plåt innan jag delade på den så de inte skulla ligga så täta.

Jag investerade i en Ankarsrum för den har fått bra recentioner och jag minns mammas gamla och föregångaren från Elektrolux som hon hade många delar till, men tyvärr så stod den i en fuktig källare och blev förstörd.
Nu får jag fundera på vad jag skall baka nästa gång.

He en skön dag!
Visa fler inlägg